Menu

Plåtslageriets vara eller icke vara

Det finns många användningsområden för plåt när det kommer till bygge och renovering. Därför finns även behovet av arbetskraft inom branschen. Men finns det en framtid för plåtslageri även inom andra kategorier än de vi är vana vid? Kanske finns framtidens innovationer att finna i plåtslageriets värld.

Plåtslageri är ett relativt gammalt yrke som har funnits sedan omkring 1500-talet då plåten användes på förnämliga tak runt om i landet. Med tiden blev plåten mer modern och användes på bredare front och idag kan vem som helst välja att lägga exempelvis ett plåttak på sin villa eller fritidshus.

Plåtens användningsområden

Plåt används flitigt inom många områden i dagsläget. Det kan exempelvis användas till tak, precis som det har gjorts i flera hundra år. Det kan även vara användbart att använda plåt för att förlänga livstiden på skorstenar genom att skydda skorstenarna mot regn och snö. Plåt används också i samband med regnvattenanläggningar för taket, så som stuprännor och hängrännor, men det finns även användningsområden för plåt inom inredning och design. Man kan exempelvis tillverka lampskärmar av plåt och andra inredningsdetaljer till hemmet. Att lägga aluminiumplåt på golvet är vanligt förekommande i miljöer som kräver ett slitstarkt golv.

Fordonsindustrin är en storslukare av plåt då alltifrån bilar till båtar består av olika typer av plåt.

Bli inspirerad av plåt

Det finns många användningsområden för plåt och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Är du galen i inredning? I så fall kanske du just nu sitter och kikar hos k3golv.se för att få inspiration för ett nytt golv. Vill du ha ett riktigt unikt golv kan du välja att lägga plåt inomhus istället för ett traditionellt parkettgolv som alla andra. Eller varför inte pryda väggarna med plåt istället för tapeter?

Plåtens framtida användningsområden

Användandet av plåt verkar inte vara på väg att upphöra. Plåtslagaryrket är även en bransch som är i behov av nytt och fräscht blod för att överleva, så efterfrågan för plåtslageri finns. Frågan är bara om branschen kan bemöta den stora efterfrågan i framtiden då det är brist på unga plåtslagare. Kanske kan yrket komma att bli mer intressant i framtiden i takt med att hållbarhetsfrågorna blir allt mer populära. Plåt är trots allt ett väldigt beständigt material och livslängden är lång jämfört med många andra material. Kanske kommer framtida hus att byggas helt och hållet av plåt.

immunity