Menu

Fördelar med att välja plåt till taket

Det finns mängder med material att välja mellan när man ska lägga nytt tak. Det vanligaste är tegel, men plåttak har lagts sedan 1500-talet och var då ett exklusivt tak som bara användes till slott och kyrkor, men idag är det ett populärt och relativt billigt materialval.

Vill du ta del av vårt kulturhistoriska arv borde du välja att lägga ett plåttak. Sedan 1500-talet lades järnplåt som var ett exklusivt val till taken och användes främst till kyrkor och slott, men på 1800-talet kunde man framställa plåttak på ett lättare och billigare sätt.

Plåttak har sina fördelar. Ägnar du din tid åt fastighetsförvaltning kan du välja plåttak på dina fastigheter när det är dags att byta eller bygga nytt. Det är lätt att underhålla tak av plåt och till skillnad från tegel håller sig takplåten fri från mossa och orenheter som annars gärna växer sig fast på taket. Plåttak reflekterar solljus bättre samt är halare än tegel, vilket gör att snö inte lägger sig på taket lika lätt.

Att laga ett plåttak är också enkelt. Uppstår ett hål i plåten är det bara att byta ut den berörda delen och det är snabbt fixat. Tegel har en tendens att vittra sönder, medan plåt är mer beständigt mot kyla, regn och vind. Vill du ha ett lättskött tak bör du därför välja plåttak.

immunity