Menu

Bo i en container

För de flesta låter det helt otänkbart att se en framtid där familjer bor i en container. Föreställ dig inte den vanliga gamla kala containern utan föreställ dig istället flera containrar, ungefär som legobitar där bara fantasin sätter gränser. En familj på Värmdö kunde visualisera detta och gjorde verklighet av drömmarna.

I februari 2020 skrev Aftonbladet om detta unika bygge som sträcker sig nio meter upp i luften.

Själva bygget tog tre och ett halvt år att färdigställa från byggstarten 2015.

Det var tomten som familjen först föll för. En bergsvägg med utsikt över en liten sjö som hade avskräckt de flesta som gick i byggtankar. Det fanns bara en liten platå där byggnaden kunde ha sin bas, i övrigt var tomten täckt av branta berghällar. Familjen hade redan innan detta haft tankar på att bygga containerhus och hade blivit inspirerad av liknande byggen i andra länder. När sedan tomten de föll för var dåligt anpassad för traditionella husbyggen slog de slag i saken och byggde Sveriges första permanentboende av containrar.

Byggklossarna, eller containrarna, som familjen använt i bygget är åtta stycken till antalet och det är gamla återvunna containrar från lastfartyg som fraktats jorden runt innan de slutligen kom att bli familjens bostad. Huset utgör tre plan med en mindre bottenvåning, ett stort mellanplan och ett litet utkikstorn högst upp. Mellanplanet, som även utgör husets hjärta, har ett kombinerat kök och vardagsrum i riktning mot sjön och den privata bostadsdelen in mot bergsväggen utan insyn. Genomgående för containervillan är ljusinsläppet som, tack vare fönster från golv till tak på containrarnas kortsidor, är häpnadsväckande. Att mellanplanet även flyter uppe på bottenplanet med utskjutande partier ger en svävande känsla där gränsen mellan inne och ute är svår att ta på. Materialvalet är genomgående återbruk och nya tillämpningar av gamla delar, vilket är omtänksamt både för miljön och plånboken.

immunity