Menu

Testa luften i samband med byggprojektet

När det är dags att renovera hela eller delar av ditt hus är det en bra idé att se över alla områden som behöver fixas, istället för att bara koncentrera dig på det mest uppenbara. Kvaliteten på inomhusluften är exempel på sådant som är lätt att glömma bort mitt i alla andra delar av renoveringen.

Radonmätningar viktigt vid renoveringar

Att planera inför en renovering kan vara ett krävande jobb; du vill göra allt så bra som möjligt och missa lite som möjligt. En del av jobbet kan du ofta utföra på egen hand medan annat kräver att du anlitar professionella hantverkare. Är det till exempel någon form av takarbete som ska utföras av plåtslagare är det klokt att ta in experter på området så att jobbet blir riktigt bra utfört. Att utföra renoveringar handlar oftast om att ta hand om det fysiska huset, som tak, väggar och liknande. Men vi har ju även det osynliga, vår inomhusluft, som är minst lika viktig. Risken är att vi inte märker ifall luften vi andas har blivit dålig och farlig för oss. Radon är ett exempel på detta; det är en osynlig gas som bland annat kan orsaka lungcancer, och det är viktigt att göra en radonmätning vid bland annat ombyggnationer och renoveringar. Radea är ett företag som är experter på det här området, så klicka gärna in på deras hemsida https://radea.se/ för att se vad de kan hjälpa dig med. Själva mätningen kan du göra själv men är halterna för höga kan proffsen komma in och göra besiktning och sanering så att din inomhusluft blir ren och frisk igen.

Glöm inte bort inomhusluften

När du ska genomföra en husrenovering är det alltså viktigt att du även tänker på luften och därigenom tar med hela ditt hem i projektet. Får du till exempel större plåtarbeten utförda, eller olika former av takarbeten, kan det vara en bra påminnelse att även undersöka radonhalterna inomhus. Och även om du behöver få en radonsanering utförd kommer du kunna koppla av helt efteråt, trygg i vetskapen att även luften du andas är omhändertagen.

immunity