Menu

Takkupor, för att släppa in ljus!

En takkupa kan se ut på olika sätt. Men när man väl har bestämt sig för att installera en eller flera takkupor, gäller det att se till att den eller dessa passar in i övriga husets utseende. Det gäller för nybyggda hus, men framför allt för äldre hus som är byggda i en viss stil. Då är det viktigt att takkupan passar in i helheten för huset, både stil- och storleksmässigt.

Det är egentligen lättast att sätta in en kupa från början så att säga, för då är det inte så mycket man behöver tänka på, bara vissa mått och placeringen. Visst kan det tillstöta lite problem om det finns dåligt virke i undertaket, men oftast är dessa problem relativt enkla att lösa för montören.

Annat är det om en gammal takkupa ska bytas ut mot en ny kupa. Då gäller det att måtten stämmer överens med det gamla. Dessutom finns det större risker att undertak med mera har blivit utsatt för väder och vind, vilket gör att det dåliga materialet behöver ersättas.

En standardkupa som levereras för montage på hustak är anpassad efter taklutningen som finns på taket. Fönstret är vitmålat och finns både med ett fast eller öppningsbart fönster. Det inkluderar även isolering i trästommen och har både vindskydd och luftspalt. I övrigt medföljer board, underbeslag och underlagspapp.

Oftast är färgen på kupan målad i en standardkulör, men det går alltid ändra färg om man skulle vilja det. Utöver det så finns det möjlighet att kunna välja vilken typ av fönster man vill ha, vilken storlek, om det ska finnas med spröjs alternativt i en annan kulör än standardfärgen.

Det rekommenderas att man låter en fackman göra arbetet med att montera en takkupa eftersom de har kunskaperna, men framför allt alla verktyg som behövs. Men anser man sig kunnig i detta, är det inga problem att göra det själv.

immunity