Menu

Tak- och utomhusrenovering

Årets mer värmande perioder är så klart en utmärkt tid för att ta sig an diverse utomhusprojekt. Vädergudarna är ofta på gott humör och temperaturen utmärkt för att jobba utomhus. Just därför väljer många svenskar att renovera husets utsida under den här perioden. Du har kanske upptäckt att taket behöver lagas eller fasaden putsas. Eller kanske det är dags för en totalrenovering av både tak och fasader? Oavsett vilken typ av utomhusrenovering det rör sig om gäller det att planera projektet i minsta detalj.

Att lägga nytt tak eller renovera en del av taket är ingenting som görs på ett ögonblick. Det krävs händighet, men också erfarenhet för att få det gjort korrekt. Det stående tipset till privatpersoner är att anlita en professionell plåtslagare eller takläggare. Du får räkna med ett utlägg, men det är värt sitt pris i längden. Beroende på om det är ett helt nytt tak som ska läggas eller bara ett mindre parti som ska lagas varierar också priset.

Planeringen är som inledningsvis nämnt A och O när det kommer till renovering både inne och ute. Funderar du på att måla om fasaderna kan det vara bra att ta sin lilla tid till att tänka igenom färgvalet. Provmåla på rätt material och se hur resultatet blir direkt efter påstrykning, men även efter några dagar. Samma sak gäller vid takläggning där det finns olika material att välja. Ta gärna en titt här för inspiration på olika stilar på villor.

Regler och föreskrifter ska också följas i samband med renovering. På Boverkets hemsida kan du läsa närmare kring vad som gäller vid diverse ändringar på bostäders yttre utseende. Beroende på vilken typ av bostad det rör sig om samt hur ändringen påverkar husets utseende måste bygglov ansökas. Det är dock inte alltid ett krav att bygglov ska vara beviljat för att en utomhusrenovering ska få skrida till verket.

Säkerheten är också viktig att nämna i sammanhanget. Oavsett du anlitar en professionell byggfirma till takläggningen, fasadputsen eller totalrenoveringen bör säkerheten garanteras. Vad innebär då det i praktiken? Arbetsplatsen, det vill säga taket eller kanske husväggen, ska vara säker för både hantverkare och omgivningen. Tyvärr är det ett faktum att den här sortens jobb innebär en hög risk. Bygg är en av de mest riskfyllda branscherna. Onödigt slarv när det kommer till säkerheten kan leda till olyckor. Rätt arbetsställningar och korrekt skyddsutrustning är förebyggande åtgärder som alltid bör anammas. Även om en husvägg som mest har en höjd om två meter är det tillräckligt högt för att innebära en risk. Prioritera säkerheten i alla lägen!

immunity