Menu

Gamla plåttak – ett kulturarv värt att bevara

Runt om i vårt avlånga land finns byggnader med plåttak. Några av dem kan vara så gamla som 300 år. Gamla plåttak är en kulturhistorisk skatt som är värd att bevara.

Konsten att lägga plåttak sträcker sig så långt tillbaka som till 1500-talet. Då var plåttak en mycket exklusiv vara som lades på kyrkor och slott – så kallad järnplåt. Under 1700-talet spred sig trenden även till herrgårdar och förblev en lyxvara. Runt 1830 började man kunna framställa billigare tunnplåt och trenden att lägga plåttak spred sig, varav man fortfarande kan se takplåt på många av de äldre och lite lyxigare villorna runt om i landet.

Sättet att lägga takplåt idag jämfört med för 300-400 år sedan skiljer sig både i material och i sättet att lägga taket. Därför vill man från statens sida försöka bevara de gamla plåttaken som en del av vårt kulturhistoriska arv. Riksantikvarieämbetet förespråkar god omvårdnad och upprustning av gamla plåttak istället för utbyte till ett nyare plåttak.

Funderar du på att lägga plåttak? För att få inspiration för ditt nya tak eller för ett pågående byggprojekt, klicka här och läs mer om vad som finns för material och produkter för ditt projekt. Kom ihåg att anlita professionella plåtslagare och takläggare när du väl bestämt dig för att lägga takplåt.

immunity