Menu

Energibesparing i hemmet

Att underhålla tak, fönster och golv är viktigt för att garantera ett sunt, bekvämt och optimalt boende. Du spar dessutom pengar på att ta väl hand om hemmets in- och utsida. Framför allt med tanke på det klimat vi har att anpassa oss här i norden med kalla vintrar.

I den här artikeln ger vi dig konkreta tips som hjälper dig att bespara hemmet på onödiga energikostnader. Något som självklart också bidrar till ett mer hållbart hem. Häng med!

Underhåll och reparera

En renovering kostar pengar, men för att underhålla ditt hem behöver du inte göra om i allt för avancerad omfattning. Tvärtom handlar det om att aktivt kontrollera så att saker och ting uppfyller sin funktion i hemmet. Upptäcker du en fuktskada i ett tidigt skede blir slutkostnaden betydligt billigare än om du tvingas till åtgärd i ett akut skede när skadan är utbredd. Försök därför ha som rutin att se över ditt hus inför varje ny säsong. Kontrollera springor mellan vägg och golv, checka takisolering och säkerställ att fönstren inte har fuktskador. På äldre hus kan fönstren ha trämaterial och risken är stor att det bildas fukt längs samt under trälisterna.

Är dina fönster i dåligt skick är en investering i nya fönster definitivt en bra investering. Ett stående tips är att köpa hållbara pvc fönster som inte bara tar ner energikostnader utan även förbättrar ljudreduktionen. PVC fönster kan i många fall vara utrustade med isolerglas i tre lager, vilket ger utmärkta värden när det gäller kostnader och hållbarhet. Det är alltid till din fördel att låta en auktoriserad fönsterfirma ta bort dina gamla fönster och montera de nya. Då är du garanterad att rätt mått tas samt att gammalt foder och isolering blir korrekt borttaget.

Naturligt ljus

Även om vi har en vår och sommar att njuta av i Sverige är vintern årets längsta och mörkaste period. Hus som inte har några naturliga ljuskällor tenderar att vara tuffare att värma upp än hus med exempelvis takfönster. Om dagsljuset har möjlighet att lysa in från olika vinklar i hemmet genereras bättre förutsättningar för uppvärmning. Väljer du hållbara fönster till taket genereras ett behagligt inomhusklimat och reducerade uppvärmningskostnader.

Vi har tidigare skrivit om takkupor och den positiva påverkan dessa har när det gäller ljus och uppvärmning. Det är dessutom en riktigt snygg detalj och används frekvent inom nybyggnation i Sverige. Installationen av taklampor är enklare när den utförs direkt från start.

Värt att nämna i sammanhanget är även den nya tekniken som till mycket kan hjälpa dig med energibesparing i hemmet. Inbyggda sensorer i apparater och system gör att du kan styra samt kontrollera till exempel uppvärmningen direkt från mobilen. “Smarta bostäder” är ett nytt fenomen som definitivt är här för att stanna.

immunity